Deser z brownie z roli głównej
Szukasz pomysłu na podanie brownie w niecodziennej odsłonie? A może potrzebujesz inspiracji na niezwykle smaczny i prosty do przygotowania deser na przyjęcie? Ten przysmak to prawdziwa uczta dla zmysłów, więc z pewnością szybko zniknie ze stołu. Poznaj łatwy przepis na wyjątkowy deser z brownie!
Jak zrobić mini deserki z brownie w pucharkach?
Mini deserki podawane w pucharkach to świetny pomysł na poczęstunek, zwłaszcza na domowe przyjęcia. Wystarczy jeden kęs, aby zanurzyć się w pysznym aromatycznym cieście czekoladowym. Przepis wilgotne i aromatyczne brownie” jest bardzo łatwy do wykonania, więc przygotujesz deser nawet bez profesjonalnych umiejętności.
Do wykonania tego przysmaku będą Ci potrzebne:
- niskie, upieczone brownie,
- ulubione lody, np. waniliowe lub wiśniowe,
- świeże owoce, w tym truskawki, maliny, jagody i porzeczki,
- bita śmietana.
Rozpocznij od przygotowania pucharków lub eleganckich, szerokich szklanek z płaskim dnem, np. przeznaczonych do whisky. Weź jedną z nich i odkrój z brownie kółka – po 2 do każdego z naczyń. Ułóż jeden kawałek ciasta na spodzie szklanki lub pucharku, następnie przykryj je warstwą owoców oraz gałką lodów. Następnie połóż na wszystkim drugie czekoladowe kółko i na wierzch wyciśnij bitą śmietanę. Udekoruj całość drobnymi owocami oraz pokruszonymi resztkami brownie.
Ułóż ciasto i dodatki tak samo w każdej szklance. Deser podawaj na stół od razu po przygotowaniu. Dzięki temu lody nie zdążą się roztopić, a bita śmietana opaść.
O czym pamiętać przy wykonywaniu deseru z brownie?
Jeśli zależy Ci na tym, żeby deser smakował gościom, zadbaj o to, aby brownie było wilgotne i bardzo czekoladowe. Aby uzyskać taki efekt, sięgnij po produkty z wysoką zawartością kakao, jak np. czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Dzięki temu brownie będzie miało głęboki, ale też nieco gorzki smak, który doskonale zrównoważą słodkie dodatki. W ten sposób sprawisz, że poczęstunek przypadnie do gustu każdemu, kto nie lubi bardzo słodkich ciast.
Wykonanie deseru z brownie jest proste, a efekt – niezwykle smaczny. Grzechem byłoby nie spróbować!