Papaja – właściwości i korzyści zdrowotne

Papaja – właściwości i korzyści zdrowotne

Krzysztof Kolumb nazwał papaję „owocem aniołów”. Zauważył on, że karaibscy tubylcy jedli owoce po dużych posiłkach i nigdy nie cierpieli na problemy trawienne.

Papaje mają kształt wydłużonych melonów lub gruszek. Miąższ jest pysznie słodki z piżmowym odcieniem, a tekstura ma gładką jakość. Miąższ dojrzałych papai ma głęboki pomarańczowy kolor z żółtym lub różowym odcieniem.

Właściwości odżywcze papai

Najważniejszym składnikiem odżywczym papai jest enzym proteolityczny o nazwie papaina, który doskonale wspomaga trawienie. Enzym ten jest tak potężny, że podobno jest w stanie strawić 200 razy więcej białka niż wynosi jego waga. Pomaga własnym enzymom naszego organizmu przyswoić maksymalną wartość odżywczą spożywanych pokarmów.

Papaina może stać się natychmiastowym domowym sposobem leczenia użądleń meduzy lub innych ran, w tym ran chirurgicznych. Największe stężenie tej substancji znajduje się w skórce zielonej papai. Naciąć skórę i nałożyć bezpośrednio na dotknięte miejsce. Papaja jest bogatym źródłem antyoksydacyjnych składników odżywczych, takich jak beta-karoten (który jest tym, co nadaje jej pomarańczowy kolor, zielona papaja nie zawiera tego karotenu), witamina A i C oraz flawonoidy, witaminy z grupy B, folian i kwas pantotenowy. Zawiera również niewielkie ilości minerałów: wapnia, chloru, żelaza, fosforu, potasu, krzemu i sodu.

W temacie papai warto wspomnieć o tym ile owoców jeść dziennie. Zapotrzebowanie człowieka na owoce jest duże – nawet zjedzenie 300g papai dziennie nie wpłynie negatywnie na organizm człowieka (wręcz przeciwnie).

10 korzyści zdrowotnych z papai

Papaja posiada niezwykłe walory lecznicze uznawane od czasów starożytnych. Nie jest to pokarm powszechnie uczulający. Jako jeden z najłatwiejszych do strawienia owoców, jest doskonałym pokarmem zdrowotnym dla młodych i starszych.

Ma działanie przeciwzapalne

Przeciwzapalna cnota papainy w papai znacznie zmniejsza stan zapalny w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie kości i stawów, podagra i astma.

Obniża poziom cholesterolu

Ten owoc nie tylko pomaga oczyścić układ pokarmowy, ale jest również bogaty w przeciwutleniacze, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu gromadzącego się w tętnicach.

Zapobiega nowotworowi jelita grubego

Bogata w błonnik papaja wiąże się z toksynami powodującymi raka w jelicie grubym i jest eliminowana z organizmu podczas wypróżnień.

Wspomaga trawienie

Papaja jest powszechnie znana ze swojej zalety jako naturalny środek przeczyszczający, który wspomaga trawienie. Przyjmowany regularnie może pomóc złagodzić zaparcia nawykowe, krwawienia i przewlekłe biegunki.

Chroni przed rozedmą płuc

Jeśli jesteś palaczem lub jesteś często narażony na kontakt z dymem, spożywaj regularnie sok z papai ze względu na wysoką zawartość witaminy A. Może to być ratujące życie, ponieważ znacznie zmniejszy stan zapalny w płucach.

Zapobiega chorobom serca

Trzy antyoksydanty zawarte w papai pomagają zapobiegać utlenianiu cholesterolu. Utleniony cholesterol tworzy niebezpieczne plagi, które w końcu mogą spowodować zawał serca lub udar. Korzystna w przypadku zaburzeń jelitowych.

Papaina zawarta w zielonej papai jest niezwykle korzystna dla osób z niedoborem soków żołądkowych, niestrawnością i podrażnieniem jelit.

Reguluje cykl menstruacyjny

Spożywanie soku z niedojrzałej papai pomaga w skurczeniu włókien mięśniowych macicy, co skutkuje regularnym przepływem menstruacyjnym. Jest szczególnie przydatny w przypadkach ustania miesiączki na skutek przeziębienia lub urazu.

Łagodzi choroby skóry

Sok z zielonej papai jest bardzo korzystny w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik i łuszczyca. Stosowany na rany zapobiega tworzeniu się ropy i obrzęków. Pasta z zielonej papai nałożona na twarz może usunąć pigmentację lub brązowe plamy i sprawić, że skóra będzie miękka i delikatna.

Pozytywnie wpływa na schorzenia gardła

Pij miód zmieszany ze świeżym sokiem z zielonej papai regularnie na zapalone migdałki przy błonicy i innych schorzeniach gardła. Zapobiega to rozprzestrzenianiu się infekcji.

Praktyczne porady dotyczące papai

  • Wybieraj papaje, które mają czerwono pomarańczową skórkę, jeśli chcesz je zjeść w dniu zakupu. Unikaj owoców obitych lub z plamami o głębokim pomarańczowym kolorze, wskazującymi na nadmierną dojrzałość;
  • Kupuj zielone papaje tylko wtedy, gdy zamierzasz je gotować, ponieważ miąższ nie rozwinie swojego słodkiego, soczystego smaku;
  • Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania, trzymaj owoce w lodówce. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, trzymaj je na zewnątrz w temperaturze pokojowe;
  • Papaja może być spożywana w takiej postaci: kroimy owoc wzdłuż, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Najsłodsza część papai skupia się na dalekim końcu łodygi;
  • Możesz też skropić papaję świeżym sokiem z limonki, doda to owocom smaku. Na koniec zmiksuj z innymi owocami, np. truskawkami lub jogurtem, aby zrobić smoothie.