Pieczywo, ciasto i inne wypieki na naszych stołach
Kromka pachnącego chleba, kawałek chrupiącej bagietki, rozpływające się w ustach ciasteczko z czekoladą czy puszyste ciasto drożdżowe… Od wielu wieków wszelkiego rodzaju wypieki (zwłaszcza proste pieczywo) są podstawą mnóstwa posiłków w kuchniach całego świata, a za słodkimi ciastami i ciasteczkami przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wśród różnorodnych kształtów, smaków i dodatków, w które obfituje pieczywo i ciasto, każdy znajdzie coś dla siebie.
Pieczywo niejedno ma imię
Odkąd człowiek odkrył, że ziarna niektórych roślin można ucierać na mąkę, zaczął wytwarzać z niej pieczywo, które aż do dzisiaj pełni niezwykle ważną rolę w codziennej diecie. Obecnie wypiekane na bazie mąki, wody, soli oraz różnych dodatków chleby lub bułki są tak ważnym elementem jadłospisu większości ludzi, że trudno sobie wyobrazić przygotowanie śniadania czy kolacji bez ich dodatku.
W zależności od regionu oraz wykorzystania poszczególnych składników pieczywo znacznie się od siebie różni nie tylko pod względem smaku czy wyglądu, lecz także zastosowania. Przykładem mogą być włoskie ciabatty, które mają gąbczastą strukturę, by wchłaniać oliwę, oraz hinduskie chlebki naan, którymi doskonale nabiera się gęste sosy. Z kolei meksykańskie tortille służą do owijania kawałków mięsa i warzyw, a przypominające kieszonki greckie pity mogą kryć w sobie pikantny lub słodkawy farsz.
Słodkie ciasto na deser
Puszyste drożdżowce, delikatny placek biszkoptowy, sernik z chrupiącym spodem czy jabłecznik po francusku – słodkie ciasto to przysmak, którego trudno sobie odmówić. W zależności od składu oraz sposobu wyrabiania ciasta najczęściej dzielone są na pulchne drożdżowe, parzone (ptysiowe), rozwarstwiające się francuskie, delikatne kruche (lub półkruche) oraz idealne na torty ciasto biszkoptowe. Ze wszystkich można przygotowywać nie tylko duże, warstwowe placki czy torciki, lecz także średniej wielkości wypieki takie jak drożdżówki, ptysie i muffinki lub małe ciasteczka idealnie sprawdzające się jako przekąska do szkoły, pracy czy w trakcie imprezy.
Przysmaki z ciasta na słono
Niemal każdy rodzaj ciasta można również przyrządzić w wersji na słono, tworząc aromatyczne danie lub przekąskę z dodatkiem mięsa, wędliny czy wybranych warzyw. Takie drobne wypieki jak nadziewane paszteciki lub aromatyczne cebularze doskonale smakują z dodatkiem gorącego jeszcze barszczu czerwonego, tworząc łatwy do odgrzania w pracy posiłek. Podzielone na niewielkie porcje ciasto drożdżowe jest idealnym składnikiem na pikantne ślimaczki lub kieszonki nadziewane wybranymi składnikami takimi jak podsmażone pieczarki, szpinak albo plastry pomidorów. Z kolei lubiane przez dzieci i dorosłych niewielkie pizzerinki i parówki w cieście świetnie smakują zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i po schłodzeniu, będąc smacznym drugim śniadaniem lub przekąską.