Pomysły na lekkie letnie sałatki
Lato to najlepszy moment, żeby zmienić dietę i włączyć do niej większą ilość sezonowych owoców i warzyw. Gdy nadchodzą ciepłe słoneczne dni znacznie chętniej sięgamy po lekkie sałatki, które nie tylko zaspokoją apetyt, ale też delikatnie schłodzą nasz organizm. Nie zapominajmy również o wartościowych witaminach i minerałach, które w nich znajdziemy.
Sałatki najczęściej kojarzą nam się z kolorowym dodatkiem do obiadu, ale przecież same w sobie również mogą być pyszną przekąską lub pełnowartościowym daniem. Z powodzeniem mogą stanowić zdrowy lunch w pracy, kolację lub posiłek w podróży czy na spacerze.
Jak komponować sałatki?
Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilka lub maksymalnie kilkanaście minut. A mimo to wiele osób ma obawy przed ich przyrządzaniem. Problemem nie jest zatem czas, ale brak pomysłu na to, jak połączyć poszczególne składniki, żeby całość była nie tylko smaczna, ale też i zdrowa. Oto 4 kroki, które pomogą Ci odpowiednio komponować proste sałatki.
- Baza – najczęściej są to różnego rodzaju sałaty (rzymska, lodowa), liście (np. szpinaku, jarmużu, roszponki, rukoli) lub kapusta (biała, pekińska, czerwona).
- Ulubione warzywa – tu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo świetnie sprawdzą się zarówno świeża papryka, cebula, pomidory, ogórki, rzodkiewki jak i grillowana cukinia, bakłażan, szparagi czy bataty.
- Źródła białka, które sprawią, że nasza sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca i pełnowartościowa, to między innymi: chude mięso, ryby i owoce morza, sery (mozzarella, feta, twaróg) oraz jajka.
- Sosy – do ich przygotowania najlepiej wykorzystać olej lub oliwę, wówczas zadbamy o jeszcze lepsze przyswajanie witamin A, D, E i K, czyli tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Pamiętajmy też, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku poszczególnych składników sałatki.
Sałatki na każdą okazję
Wiesz już, jak wybierać produkty do swojej sałatki. Teraz czas na kilka inspirujących przepisów, które pomogą Ci wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Jeśli nadal nie wiesz, czym zaskoczyć swoich najbliższych – wejdź na stronę https://www.kaufland.pl/przepisy/salatki.html. A oto kilka wybranych propozycji:
- warstwowa sałatka włoska,
- sałatka letnia z sezonowych warzyw,
- sałatka z arbuzem i grillowanym serem halloumi,
- sałatka z mango i krewetkami,
- sałatka caprese z melonem i miętowym pesto.
Sałatki to prosty sposób na lekki posiłek lub przekąskę pełną smacznych i zdrowych produktów. Taki kolorowy talerz może zachęcić do jedzenia nawet największego niejadka. Pozwoli też poznawać nowe smaki i włączyć do codziennej diety warzywa i owoce, które wcześniej nie gościły zbyt często na naszych talerzach.