Ryby w diecie – jakie mają właściwości i co dają?

Ryby w diecie – jakie mają właściwości i co dają?

Nie ulega wątpliwości, że ryby są wspaniałym dodatkiem do naszej diety. Polacy na co dzień częściej sięgają po mięso niż po ryby, ale dobrze byłoby jeść je nawet 2-3 razy w tygodniu. Jakie właściwości i składniki mineralne posiadają i jak powinniśmy je przyrządzać, żeby jak najwięcej ich zachować?

Jakie dobroci mają w sobie ryby?

Zdecydowanie najwięcej słyszy się o tym, że ryby są głównym źródłem kwasów omega-3. To właśnie dzięki nim nasz układ krążenia działa prawidłowo, możemy obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiegać nadciśnieniu.

Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ryby mają w sobie witaminy. Jedną z nich jest witamina D, która dba o zdrowie naszych kości i zębów. Kolejną ważną witaminą w rybach jest witamina A. To jej zawdzięczamy prawidłowy wzrok i dobrą kondycję naszej skóry. Ryby dostarczają nam także tak ważnej witaminy B12, która dba o nasz układ odpornościowy i nerwowy. Znajdziemy w nich też witaminę E, która odpowiada za utrzymanie naczyń krwionośnych w dobrym stanie.

Co jeszcze ryby robią dla naszego organizmu?

Ryby mają w sobie wiele minerałów i jeden z nich – selen – jest silnym antyoksydantem, który spowalnia proces starzenia się. Warto również wspomnieć, że w pewnym stopniu chroni on przed nowotworami. Drugim bardzo ważnym minerałem jest jod, który znajduje się przede wszystkim w rybach morskich. To właśnie on wspomaga tarczycę w prawidłowym funkcjonowaniu.

Ryby słodkowodne polecane są szczególnie osobom, które się odchudzają. Delikatne i lekkostrawne mięso dorsza, morszczuka i mintaja nie zawiera wiele tłuszczu, a przyrządzone na różne sposoby może ciekawie urozmaicić dietę.

Jak przyrządzać ryby?

Ryby możemy gotować, grillować, piec i smażyć. Najpopularniejszym sposobem jest upieczenie i skropienie ich niewielką ilością soku z cytryny. Ten sposób pasuje do niemal każdego rodzaju ryby. Najmniej zdrową, ale równie smaczną metodą jest usmażenie ryby w panierce. Dodaje to trochę więcej kalorii, ale nie powinniśmy bać się, że danie straci swoje cenne właściwości.