Wyposażenie kuchni w restauracji włoskiej

Wyposażenie każdego lokalu wymaga dużych nakładów inwestycji niezależnie od profilu działalności. Warto przygotować sobie listę niezbędnych zakupów – urządzeń i drobnych akcesoriów, gdyż będą się one różnić w zależności od charakteru lokalu. Inne wyposażenie i akcesoria kuchenne będą potrzebne w regionalnej gospodzie, niewielkim barze, pracowniczej stołówce czy restauracji włoskiej.

Akcesoria kuchenne w restauracji włoskiej

Skompletuj też drobne, ale bardzo przydatne akcesoria – jak między innymi obieraczkę do warzyw, radełko i inne akcesoria do pizzy (deski, łopatki, blachy, torby do transportu itd.), deski do krojenia, miarki, koszyki do pieczywa, rękawice kuchenne, blachy do pieczenia i wiele innych. Będą one pomocne w każdym lokalu i znacznie usprawnią pracę całego zespołu.

Maszynka do makaronu

Kuchnia włoska specjalizuje się w przyrządzaniu domowych makaronów. Dobrej jakości maszynka powinna być solidnie wykonana i wydajna, a także dawać możliwości rozbudowy o dodatkowe przystawki – np. do ravioli. Dzięki nim kucharz może wykazać się umiejętnościami oraz wszechstronnością. To jedno z niezbędnych urządzeń w profesjonalnej kuchni.

Wybór modeli jest bardzo duży – dostępne są maszynki do makaronu elektryczne lub ręczne (manualne), ale do restauracji znacznie lepszym wyborem będą te pierwsze. Zajmują one więcej miejsca, ale zdecydowanie przyspieszają proces produkcji makaronu – najlepsze modele same ugniatają ciasto. Dzięki nim szybko przygotujesz idealne spaghetti, pappardelle, ravioli, gnocchi czy cannelloni.

Piec do pizzy

Nie ma mowy o lokalu włoskim bez specjalnego pieca do pizzy. Podobnie jak w przypadku wyżej prezentowanych maszynek wybór modeli jest bardzo szeroki – może to być piec elektryczny, opalany drewnem, taśmowy, jedno- albo dwukomorowy itd. Pizza to klasyczna i ulubiona potrawa wielu osób, symbol włoskiej kuchni. Do jej przygotowania potrzebne są umiejętności, wysokiej jakości oryginalne składniki oraz profesjonalny piec do wypieku. Ważne też, by były wykonane z wytrzymałych materiałów, np. stali nierdzewnej wysokiej klasy, która zapewni im solidność i możliwość pracy przez wiele.

Stojaki na wino

Ważną rolę w kuchni włoskiej pełnią także wina – czerwone wytrawne czy białe schodzone albo słodkie do deserów towarzyszą celebrowaniu posiłków. W restauracji o takim charakterze nie może ich zabraknąć, a odpowiedni stojak pomoże je wyeksponować w pełni oraz zachęci klientów do wyboru i zakupu butelki lub karafki. Zadbaj też o estetyczną kartę win oraz szkolenie dla pracowników, by potrafili o nich opowiadać, doradzać najlepsze rodzaje, a także je odpowiednio serwować.