Zdrowe śniadanie – 4 sprawdzone przepisy

Zdrowe śniadanie – 4 sprawdzone przepisy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc zadbać o to, by nasze śniadanie były nie tylko smaczne, ale również pełnowartościowe i dodawały energii na cały dzień. Oto nasze pomysły na zdrowe i pyszne śniadania, które sprawią, że Twój dzień zacznie się dobrze!

  1. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Tosty z awokado to jedne z najpopularniejszych i jednocześnie najprostszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przygotujesz je w kilka minut. Wystarczy pełnoziarnisty chleb, pokrojone w plastry awokado i ugotowane jajko. Pyszne, zdrowe i ładnie wyglądające śniadanie gotowe!

Możesz również pokusić się o samodzielne przygotowanie chleba. Sprawdź nasz przepis na chleb bez drożdży. Tosty z takim pieczywem będą nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne!

W naszym sklepie internetowym znajdziesz również poduszki z łusek gryki – dzięki nim prześpisz wygodnie całą noc.

  1. Owsianka z nasionami chia i suszonymi owocami

Płatki owsiane to idealne śniadanie, jeśli chcesz zjeść pełnowartościowy, domowy posiłek, ale nie chcesz tracić czasu na przygotowanie posiłku.

Płatki owsiane, mleko i kilka innych smacznych składników łączy się w pojemniku i pozostawia na noc w lodówce. Rano płatki stają się miękkie i kremowe, zupełnie jak wolno gotowana owsianka. Nasiona chia, znane z wysokiej zawartości kwasu omega-3 i innych korzyści zdrowotnych, dodają lekkiego orzechowego smaku. Dodaj do tego odrobinę syropu klonowego, cynamonu i wanilii, aby dodać trochę słodyczy i… gotowe!

  1. Muffiny ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli (posiekana)
  • 1 filiżanka (luźno zapakowanego) szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki tartego sera
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i lekko natłuść formę do muffinów. Na nieprzywierającej patelni, podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż będzie miękka. Kolejno, dodać szpinak, gotować tylko do momentu, aż będzie ledwo zwiędnięty, około 2 minut. Zdjąć z ognia.

W dużej misce, połączyć ugotowany szpinak i cebulę, jajka, ser, oregano lub tymianek, czosnek w proszku, sól i pieprz, mieszając, aby dobrze się połączyły.

Łyżeczką nabieraj masę do przygotowanych foremek na muffiny, po około 1/4 szklanki na raz, uważając, aby nie przepełnić ich za bardzo.

Piec muffiny przez 20 minut.

  1. Fit wrapy ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki świeżego szpinaku (grubo posiekanego)
  • 4 oliwki Kalamata (posiekane)
  • 1/4 szklanki sera feta (pokruszonego)
  • 1 1/2 łyżki stołowej masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 tortilla (biała lub pełnoziarnista)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozgrzej małą patelnię. Dodaj 1/2 łyżki masła na patelnię. Pozwól, aby masło się rozpuściło i mieszaj, aby pokryć całą powierzchnię patelni.

W małej misce roztrzepać jajka. Dodaj resztę kawałków masła oraz sól i pieprz. Dodaj masę jajeczną na patelnię. Pozwól jajkom gotować się przez chwilę, a następnie delikatnie popchnij je łopatką, aby surowe jajko ugotowało się na patelni. Tuż przed ugotowaniem jajek, dodaj szpinak i połącz, aż szpinak i jajko będą ugotowane.

Zdejmij jajka z ognia i ułóż je na tortilli. Na jajka połóż pokruszony ser feta i posiekane oliwki.

Zawiń razem i podawaj!

Smacznego!