Dieta przeciwzakrzepowa – na czym polega?

Dieta przeciwzakrzepowa – na czym polega?

Dieta przeciwzakrzepowa to jedna z wielu diet zdrowotnych, która ma na celu uniknięcie lub wyeliminowanie choroby. W tym przypadku to zakrzepica – groźna choroba żył. Jakie produkty należy stosować, żeby jej uniknąć?
Zakrzepica to choroba, w której dochodzi do skrzepów krwi wewnątrz żył i tętnic. Jest niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ skrzepliny mogą utrudnić przepływ krwi lub całkowicie zamknąć światło żył. A to może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, której częścią jest m.in odpowiednia dieta.

Jakie produkty są wskazane przy zakrzepicy?

Dieta przeciwzakrzepowa zakłada stosowanie składników, które utrudniają powstawanie zakrzepów lub je rozbijają. Należy jeść produkty, które zawierają witaminy z grupy B, np.:

  • fasola strączkowa
  • wątróbka
  • jogurt naturalny
  • ser pleśniowy
  • małże
  • ryby morskie
  • orzechy włoskie

Ważne są także inne witaminy, takie jak: C i E. Działanie przeciwzakrzepowo wykazuje też arginina. Jej źródłem są:

  • szpinak
  • pestki dyni
  • nasiona
  • orzechy
  • soczewica
  • białe i czerwone mięso

Warto też włączyć do swojej diety beta karoten, cynk, magnez i żelazo. Dobrze jest także pamiętać o produktach bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Produkty bogate w te składniki to:

  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • orzechy i pistacje
  • łosoś
  • siemię lniane
  • soja

Jakie produkty nie są wskazane przy zakrzepicy?

Dieta przeciwzakrzepowa musi też wykluczyć niektóre składniki. Istnieją bowiem czynniki, które działają prozakrzepowo. To oznacza, że mogą przyspieszać rozwój zakrzepicy. Prozakrzepowo działa witamina K. A to oznacza, że w diecie należy wykluczyć lub ograniczyć takie produkty jak:

  1. brokuł
  2. truskawki
  3. herbata zielona
  4. ziemniaki

Z diety należy też bezwzględnie wykluczyć wszystkie produkty, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Ziemniaki można zastąpić np. makaronem i można przyrządzić chociażby pyszne cannelloni z nadzieniem bezmięsnym. Jeśli o cholesterol we krwi, to ten zwiększa lepkości krwi, a to ma wpływ na powstawanie skrzepów. Konieczne jest także m.in rzucenie palenia papierosów czy unikanie stresu. Warto także jak najczęściej się ruszać czy uprawiać wybrany sport, np. jazdę na rowerze.