Owoce i warzywa sezonowe – co warto jeść jesienią i zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – co warto jeść jesienią i zimą?

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują owoce i warzywa, które nie są sztucznie produkowane lub sprowadzane z dalekich krajów. Mają one o wiele intensywniejszy smak i korzystne ceny. Właśnie dlatego to latem zajadamy się świeżymi i słodkimi truskawkami, czereśniami albo arbuzem. To, że robi się coraz chłodniej i dni stają się coraz krótsze nie znaczy, że nie mamy pysznych sezonowych warzyw i owoców. Jakie produkty warto włożyć do koszyka, żeby poczuć jesienny klimat?

Po pierwsze dynia

Dynia jakiś czas temu wkroczyła do naszych kuchni pełną parą. Jest to niesamowicie uniwersalne warzywo, które pasuje nie tylko do obiadu, ale również do deseru. Można ją wykorzystać do zrobienia pysznych dyniowych kopytek, zupy krem, ale też ciastek, które pachną niczym pierniki albo ostatnio bardzo popularnej kawy dyniowej. Można ją gotować albo piec, nie ma też problemu, żeby zamrozić ją na później.

Brokuł i Kalafior

Nie ma lepszego momentu na zakup tych warzyw niż jesień i zima. Warzywa te można jeść same z dodatkiem bułki tartej, albo dodać do większego obiadu. Bardzo popularna jest też zupa krem z grzankami właśnie z wykorzystaniem brokułu i kalafiora.

Cukinia i bakłażan

Kolejne jesienne hity w postaci warzyw. Doskonale sprawdzają się po dodaniu do leczo, albo ratatouille. Ciekawym pomysłem jest też wydrążenie środka cukinii lub bakłażana i nałożenie do niego farszu z mięsa mielonego albo kaszy. 

Jesienne owoce

Najpopularniejszymi owocami są gruszki i jabłka, które w ogromnych ilościach znaleźć możemy w sklepach, czy też na ryneczkach. Połączone z cynamonem będą doskonałym podwieczorkiem albo deserem. Jesień to też sezon na śliwki, które doskonale pasują co ciast, i pigwę, która swoim lekko kwaśnym posmakiem robi furorę dodawana do herbaty. Warto też korzystać ze świeżo zebranych winogron, a zimą ze wszystkich cytrusów, które sprowadzane są z południa Europy.