Ekologiczne mięso – lepsze czy nie?

 

Mięso ekologiczne jest zdecydowanie lepsze niż mięso pochodzące od zwierząt żyjących na fermach przemysłowych. Dostęp do świeżego powietrza i wolnej przestrzeni bez wątpienia wpływa na jakość mięsa. Ogromne znacznie odgrywa również sposób żywienia. Trawa oraz krzewy to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zboże i soja, które podwyższają zawartość tłuszczu w ciele zwierząt.

Kurczaki z wolnego wybiegu zawierają aż 50% mniej tłuszczu niż w przypadku zwierząt, które chowa się na fermach drobiu. Oprócz tego mięso z chowu posiada jedynie 1/5 DHA jednego z kwasów omega-3, kiedy przyrównać do mięsa ekologicznego.

W przypadku jagnięciny chowającej się na pastwiskach występują o wiele większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka. Wartości te związane są z ilością czasu spędzanego na wolnym powietrzu oraz właściwą dietą.

Wołowina z wolnego wybiegu zawiera o 25 do nawet 50 procent mniej tłuszczu. Oprócz tego jak w innych przypadkach znajduje się w niej więcej kwasów tłuszczowych. Jest to związane z występowaniem w świeżej paszy o wiele więcej ALA.

W przypadku wieprzowiny, mięso z wolnego wybiegu zawiera przede wszystkim więcej witaminy E, żelaza oraz kwasów omega-3.

Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości jakie mięso warto wybierać? Oprócz tego należy mieć na uwadze warunki w jakich chowają się zwierzęta i w takim przypadku każdy sięgnie po produkty z wolnego wybiegu.