Jakie fit produkty warto posiadać w swojej kuchni?

Jakie fit produkty warto posiadać w swojej kuchni?

Zainteresowanie fit produktami spożywczymi jest ogromne. Ich wysoka różnorodność sprawia, że znalezienie czegoś dla siebie, to tylko kwestia czasu. Sprawdź poniższe propozycje, jeśli zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w twojej kuchni. Dzięki nim przygotowanie zdrowego, a zarazem smacznego posiłku nie będzie stanowić żadnego wyzwania. Żywność dietetyczna sprzyja również utrzymaniu smukłej sylwetki. Z pewnością spełni ona oczekiwania tych, którzy stawiają na niską kaloryczność. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla osób aktywnych fizycznie oraz profesjonalnie trenujących.

1. Kremy proteinowe

Nieprawdą jest, że wszystkie kremy proteinowe dostępne na rynku są naszpikowane chemią. Ważne jest, aby wybrać produkt znanego i cenionego producenta. Optymalna ilość białka to absolutna podstawa zarówno dla osób na redukcji, jak i tych, którzy chcą zbudować masę mięśniową. Kremy proteinowe dostępne są w rozmaitych wariantach smakowych. Można dodawać je do omletów, śniadań „na słodko”, a także deserów. Jedynym ograniczeniem są indywidualne upodobania. Przed podjęciem decyzji zakupowej należy przeanalizować skład. Warto upewnić się, że nie ma w nim popularnych alergenów.

2. Masło orzechowe

Wiele osób obawia się, że masło orzechowe ma mnóstwo kalorii. Nie jest to prawdą! Wiadomym jest, że wiele zależy od jakości produktu. Prawdziwe peanut butter zawiera w swoim składzie ogrom drogocennych składników odżywczych. Mowa tutaj o m.in. witaminach, minerałach, błonniku, tłuszczach nienasyconych. Jedno jest pewne – z ilością masła orzechowego nie można przesadzać, więc wskazane jest zachowanie zdrowego umiaru. Może ono jednak stanowić wyśmienity dodatek do placków, naleśników, owsianki.

3. Sosy zero kalorii

Czy wiesz, że na rynku fit produktów spożywczych dostępne są sosy zero? Cieszą się one dużym zainteresowaniem osób liczących kalorie. Nawet ci, którzy aktualnie są na diecie, mogą pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Omawiane sosy są produkowane bez dodatku cukru oraz niezdrowych tłuszczów. Zwykle posiadają one gładką, kremową konsystencję. Pod uwagę warto wziąć nie tylko słodkie smaki, ale również wytrawne (np. BBQ).

4. Odżywki białkowe

Osoby trenujące często nie mają pomysłu na to, w jaki sposób dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka. Fantastycznym rozwiązaniem są odżywki białkowe, które mogą być spożywane w postaci mlecznych napojów lub smacznego sheke’a. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stały się one dodatkiem do deserów. Dzięki nim można ograniczyć ilość stosowanej mąki.