Majonezy – odkryj bazy do wielu sosów

Majonezy – odkryj bazy do wielu sosów

Trudno wyobrazić sobie przekąski i dania bez tego zimnego sosu – majonez zdecydowanie zdobył serca Polaków. Używamy go solo: do jajek na twardo i sałatek lub jako bazę do sosów oraz dressingów. Jest wyrazisty i jednocześnie na tyle delikatny, że trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalny sos. Zdecydowanie nie może zabraknąć go w Twojej lodówce! Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sosy z majonezem – idealne do dań i przekąsek.

Majonez – gęsty, kremowy sos o charakterystycznym smaku

Nie trzeba chyba tłumaczyć nikomu, jak smakuje majonez – ten sos jest bardzo dobrze znany w polskiej kuchni. Gęsta konsystencja jest wynikiem rozbijania oleju na małe cząsteczki. Łączy się go z octem i surowymi jajkami oraz dodaje przyprawy. W takiej formie zaczął pojawiać się w książkach kucharskich prawdopodobnie już na początku XIX wieku. Produkcja przemysłowa sprawiła, że tradycyjny domowy majonez był stopniowo zastępowany przez propozycje dostępne w sklepach. Obecnie niewiele osób produkuje samodzielnie majonez: sklepowe majonezy renomowanych marek nie tylko smakują wyśmienicie, ale również są dostępne w wielu interesujących wariantach.

Jakie majonezy możesz znaleźć na sklepowych półkach?

Wybór majonezów jest naprawdę spory: począwszy od tradycyjnego, smakującego niemal tak samo jak domowy majonez, po specjalny majonez light – idealny dla osób, które muszą ograniczyć w diecie tłuszcze. Majonezy dekoracyjne dzięki swojej konsystencji mogą być nie tylko wyśmienitym dodatkiem, ale również ozdobą potraw. Coraz częściej możemy także spotkać majonez wegański: to propozycja dla osób, które nie chcą spożywać produktów odzwierzęcych. Jajka zastąpiono w nim aquafabą, czyli płynem pozostającym po gotowaniu ciecierzycy lub białkami grochu. W ten sposób zachowana jest charakterystyczna kremowa konsystencja. Nawet koneserzy majonezu często nie są w stanie odróżnić tradycyjnego majonezu od wegańskiego zamiennika! Zarówno majonez na bazie jajek, jak i ten przyrządzany bez ich dodatku jest doskonałą bazą dla wielu sosów, dipów i dressingów.

 Majonez wegański Fanex

Aromatyczny sos czosnkowy – najpopularniejszy dodatek do dań i przekąsek

Nie wyobrażasz sobie pizzy, zapiekanki czy placów ziemniaczanych bez sosu czosnkowego? Możesz przygotować go samodzielnie. Głównym składnikiem jest oczywiście czosnek. Potrzebujesz także majonezu i jogurtu naturalnego. Majonez i jogurt wymieszaj w miseczce, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie dołóż koperek, tymianek, pietruszkę, oregano, bazylię – w zależności od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Połączenie jogurtu i majonezu sprawi, że sos będzie idealnie kremowy i zarazem mniej kaloryczny. Dzięki temu możesz skusić się na niego o wiele częściej.

Sos 1000 wysp – klasyka, która nigdy się nie znudzi

Sos 1000 wysp to w zasadzie uniwersalny dodatek. Przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków, nie jest także zbyt ostry, dlatego możesz dodać go do przekąsek dla dzieci. Nie bez powodu tak wiele osób decyduje się na niego przy zamawianiu hot-dogów, burgerów czy zapiekanek! Przepis na domowy sos 1000 wysp jest naprawdę prosty: majonez należy zmieszać z ketchupem i posiekaną papryczką chili lub sosem na jej bazie. W zależności od ilości papryczki możesz uzyskać łagodniejszy lub ostrzejszy wariant. Na koniec dodaj sok z cytryny i szczyptę soli – i gotowe!

 Majonezy Fanex

Chipotle Mayo – podbij smak dań kuchni meksykańskiej

W sosie chipotle kremowy smak majonezu łagodzi nieco pikanterię dymnej papryczki. Takie połączenie idealnie uzupełnia meksykańskie przekąski, ale z powodzeniem możesz użyć go również do burgerów czy wrapów z mięsem. Tacos, empanadas, nachos, burittos, faszerowane papryki… tu zdecydowanie przyda się aromatyczny sos! Chipotle mayo powstaje z połączenia majonezu, marynaty adobo z papryczek chipotle, świeżego soku z limonki i przypraw: wędzonej papryki, soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce; uważaj jednak, by nie przesadzić z ostrością – marynatę dodawaj stopniowo.

Jaki majonez wybrać do tego i innych sosów? Stawiaj na sprawdzone propozycje i wybierz majonezy Fanex. Powstają ze świeżych produktów najwyższej jakości, a doskonała konsystencja i oryginalna receptura sprawiają, że po produkty tej marki sięgają także restauratorzy i najlepsi szefowie kuchni. Jeśli szukasz najlepszego majonezu – tradycyjnego lub wegańskiego – odwiedź sklep online Fanex. W jego asortymencie znajdziesz wyśmienity majonez oraz wegański sos majonezowy.