Jesienny przysmak – dynia. Co można z niej przygotować?

Jesienny przysmak – dynia. Co można z niej przygotować?

Dynia ma to do siebie, że jak już ją kupimy to przez tydzień zastanawiamy się co z niej zrobić. Mało kto wie, że z dyni można zrobić nie tylko dania obiadowe, ale też ciasta i śniadania. Jeśli mamy jej już trochę dość to można pokroić ją w kostkę i zamrozić. Nie ma również problemu z mrożeniem puree dyniowego. Dzięki temu będziemy mogli sięgnąć po ten jesienny przysmak również w innych porach roku.

Obiad z dyni

Najpopularniejszym dyniowym daniem jest zdecydowanie zupa krem. Znają ją wszyscy. Niezwykle aromatyczna, jesienna zupa, którą przygotować można na kilka różnych sposobów. Niektórzy dodają do niej marchew i ziemniaki, inni stawiają tylko na dynię. Można przyprawić ją curry, ale też kuminem. Nawet jeśli nie jesteśmy wielkimi fanami tego warzywa, to prawdopodobnie istnieje sposób na przygotowanie tej zupy, tak żeby nam zasmakowała.

Drugą opcją jest zrobienie dyniowych kopytek. Jest to ciekawy dodatek do dań – świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla ziemniaków. Zrobienie ich jest bardzo podobne do tych tradycyjnych. Wystarczy zamienić część ziemniaków i dodać do nich puree dyniowe.

Jeszcze innym ciekawym daniem jest curry dyniowe. W przypadku tej potrawy warto wykorzystać dynię pokrojoną w kostkę i ugotować ją. Wykonanie jest podobne do curry kalafiorowego. Będzie doskonała alternatywa dla standardowego curry, które powinno zasmakować także wegetarianom.

Dyniowe śniadanie

Dynia jest świetnym warzywem do zrobienia placków. Dodając do puree dyniowego słodkiego banana, mleko i mąkę, wyjdą nam rewelacyjne racuchy. Można posypać je cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą. Ciekawe śniadanie będzie również jeśli dodamy do ciasta pokruszoną gorzką czekoladę i orzechy włoskie.

Będąc już w temacie śniadań, ostatnimi czasy bardzo popularna zrobiła się dyniowa kawa latte. Tutaj również wykorzystać trzeba puree dyniowe, które wzbogacone jest o miks przypraw.

Desery dyniowe

Z dyni zrobić można przepyszne ciasta i ciasteczka. Jednym z popularnych wariantów są babeczki dyniowe, do których wystarczy zetrzeć dynię na tarce. Nie trzeba jej piec ani gotować. Tartą dynię należy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do tego trzeba ubić jajka z cukrem i dodać do suchych składników. Takie ciasto można także wzbogacić o tartą czekoladę albo rozdrobnione orzechy. Mięciutkie dyniowe babeczki z pewnością zrobią furorę na niejednym stole.