Kawa dyniowa – jak przygotować ją w domu?
Chcesz umilić sobie pożegnanie z latem i początek jesieni? W takim razie skuś się na kawę dyniową! Aby raczyć się jej smakiem, nie musisz odwiedzać kawiarni – wystarczy odrobina wolnego czasu, aby samodzielnie przyrządzić taki kawowy smakołyk. Dynia idealnie komponuje się z aromatem ziaren kawy, dlatego wykorzystaj ten fakt, zaparz oryginalny napój i ciesz się jego smakiem sam lub podaj go swoim gościom!
Czego potrzebujesz, aby przygotować wyśmienitą kawę dyniową?
Aromat tego napoju jest intensywny ze względu na to, że do jego zaparzenia wykorzystuje się szereg przypraw. Dlatego przygotowywanie dyniowej kawy zacznij od stworzenia aromatycznej mieszanki, na którą składają się mielone:
- goździki,
- imbir,
- cynamon,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa.
Możesz też użyć przyprawy do piernika, w której znajdują się wszystkie te składniki. Oprócz tego kup małą dynię i wybierz ulubioną kawę. Postaw na klasykę – sięgnij np. po kapsułki do kawy, w których znajduje się 100% ziaren, kawy wysokiej jakości. Pamiętaj, że to smak dyni ma grać pierwsze skrzypce!
Do przyrządzenia jednej filiżanki kawy dyniowej będzie potrzebne ci też 170 ml mleka. Natomiast to, ile przypraw dodasz do napoju, zależy do ciebie i twoich preferencji smakowych – jeśli chcesz, aby napój był bardzo aromatyczny, dodaj jedną łyżeczkę mieszanki.
Najlepszy patent na purée dyniowe
Dynia, która znajdzie się w filiżance z kawą, powinna mieć postać musu. Możesz go kupić w sklepie, ale zdecydowanie lepiej smakuje ten, który przygotujesz samodzielnie.
Małą dynię (najlepiej Hokkaido) dokładnie oczyść z nasion i gniazd nasiennych. Następnie włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ją ok. 30 minut, aż będzie miękka. Kiedy ostygnie, pokrój ją na małe kawałki i zblenduj. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do purée płaską łyżeczkę brązowego cukru.
Jak przygotować dyniową kawę krok po kroku? Przepis na jedną filiżankę
Jeśli puree z dyni jest już gotowe, sięgnij po kapsułkę z ulubioną kawą (znajdziesz ją np. na Nespresso.com). Następnie:
- zaparz espresso,
- wyjmij z lodówki zimne mleko, najlepiej 3,2%, podgrzej je i spień – powinno być błyszczące i dosyć gęste,
- przyrządź bazę smakową kawy – purée dyniowe wymieszaj z przyprawami. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku, do jednej łyżki musu dodaj łyżeczkę mieszanki cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Tę aromatyczną bazę połącz z odrobiną spienionego mleka i przelej ją do szklanki,
- do szklanki wlej też resztę spienionego mleka – rób to ostrożnie i powoli, aby piana pozostała sztywna,
- na końcu po ściance naczynia wlewaj espresso – będzie ono znajdowało się nad dyniowo-korzennym musem, mlekiem, ale pod puszystą, białą pierzynką.
Taka kawa prezentuje się naprawdę efektownie, dlatego warto podawać ją w wysokiej szklance jak do latte. Można ją także ozdobić mielonym cynamonem czy suszoną skórką pomarańczy.
Dzięki dodanym przyprawom i dyni kawa ta rozgrzewa oraz ma przyjemny słodko-pikantny smak. Jednak aby była ona maksymalnie aromatyczna, wybierz kawowe ziarna dobrej jakości. Taki napój umili ci niejedno popołudnie i zrobi wrażenie na twoich znajomych!