Liście oliwki europejskiej, czyli zdrowie i dobry smak w jednym
Drzewa oliwkowe można spotkać przede wszystkim w Grecji czy Włoszech, gdyż najbardziej odpowiada im klimat basenu Morza Śródziemnego. Jednakże oprócz owoców, które spożywa się same, jak również w postaci oleju, można sięgać również po liście drzewa. Znajdują się w nich cenne związki fenolowe, triterpeny, sterole, kwas oleanolowy, katechiny, wanilia i wiele innych cennych składników. Wymienione składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne, dlatego sprawdzają się przede wszystkim w trakcie infekcji bakteryjnych, które dotykają układ pokarmowy oraz oddechowy. Liście oliwki wpływają również na odporność, dzięki czemu ludzie mieszkający w tym regionie powinni je spożywać przede wszystkim jesienią oraz zimą. Przy pomocy liści wolne rodniki nie sieją spustoszenia w organizmie, a do tego następuje zwiększenie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe.
Wszystkie cenne składniki występujące w liściach oliwki sprawiają, że przy ich pomocy można obniżać temperaturę ciała i dodatkowo wpływają na poziom cukru we krwi. Oprócz tego oddziałują na ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca i używa się ich w celach moczopędnych. Rozprawią się szybko z wirusem opryszczki oraz wspierają różnorodne zakażenia bakteryjne. Ludzie nauczyli się korzystać z nich również w trakcie grypy, przeziębienia, półpaśca, gruźlicy, rzeżączce oraz przy innych dolegliwościach.