Tych produktów nie spożywaj razem

Tych produktów nie spożywaj razem

Dieta każdego człowieka powinna być przede wszystkim zróżnicowana, jednakże istnieje spora grupa składników, których nie należy łączyć. Razem stają się po prosu bezwartościowe, a czasem nawet szkodzą.

Pierwsze znane połączenie, które jednak nie powinno gościć na Twoim stole to ogórek wraz z pomidorem. W ogórku znajduje się askorbinaza, czyli enzym, który odpowiada za utlenianie witaminy C. Właśnie dlatego łyżeczka soku z ogórków zabija całą witaminę C, która znajduje się nawet w 3 litrach soku z pomidorów. Jednakże z tym problemem można sobie szybko poradzić, a to przy pomocy soku z cytryny. Kilka kropel wystarczy i następuje obniżenie pH. W takiej sytuacji aksorbinaza nie jest już dłużej szkodliwa.

Czerwone mięso doskonale smakuje w połączeniu z czerwonym winem, jednakże taka kombinacja nie jest mile widziana przez nasz organizm. Przede wszystkim chodzi o to, że w winie występują garbniki, które z kolei ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jak wiadomo w czerwonym mięsie występują spore ilości żelaza, dlatego garbniki niszczą całe dobro w nim zawarte. Czerwone wino w połączeniu z mięsem smakuje znakomicie, jednakże taka kombinacja nie powinna gościć na stole osób, które pragną zdrowo jeść oraz zdrowo żyć.