Tych produktów nie spożywaj razem
Dieta każdego człowieka powinna być przede wszystkim zróżnicowana, jednakże istnieje spora grupa składników, których nie należy łączyć. Razem stają się po prosu bezwartościowe, a czasem nawet szkodzą.
Pierwsze znane połączenie, które jednak nie powinno gościć na Twoim stole to ogórek wraz z pomidorem. W ogórku znajduje się askorbinaza, czyli enzym, który odpowiada za utlenianie witaminy C. Właśnie dlatego łyżeczka soku z ogórków zabija całą witaminę C, która znajduje się nawet w 3 litrach soku z pomidorów. Jednakże z tym problemem można sobie szybko poradzić, a to przy pomocy soku z cytryny. Kilka kropel wystarczy i następuje obniżenie pH. W takiej sytuacji aksorbinaza nie jest już dłużej szkodliwa.
Czerwone mięso doskonale smakuje w połączeniu z czerwonym winem, jednakże taka kombinacja nie jest mile widziana przez nasz organizm. Przede wszystkim chodzi o to, że w winie występują garbniki, które z kolei ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jak wiadomo w czerwonym mięsie występują spore ilości żelaza, dlatego garbniki niszczą całe dobro w nim zawarte. Czerwone wino w połączeniu z mięsem smakuje znakomicie, jednakże taka kombinacja nie powinna gościć na stole osób, które pragną zdrowo jeść oraz zdrowo żyć.