Jak przyrządzać grzyby?

 

Grzyby przydadzą się w każdej kuchni pod warunkiem, że wiemy jak je przygotować. Tylko i wyłącznie dobrze ugotowane, uduszone czy zamarynowane nie zepsują potrawy, a wręcz nadadzą jej głębokiego smaku oraz aromatu.

Potrawy w których znajdują się grzyby należy zjeść w tym samym dniu. W lodówce nie należy ich trzymać dłużej niż przez 48 godzin. Oprócz tego nie warto mieszać różnych grzybów, gdyż inne rodzaje wymagają innej obróbki termicznej. Kiedy w kuchni przygotowujemy grzyby konieczne jest ich smażenie, duszenie czy ich gotowanie tak długo aż każdy kawałek będzie miękki.

Grzyby do smażenia to przede wszystkim rydze, kurki, pieczarki, borowiki oraz podgrzybki. Należy je posolić dopiero po usmażeniu, gdyż w innych przypadku puszczają sok, który negatywnie wpływa na procesy przygotowywania. Nie należy nakładać ich na blachę i smażyć, gdyż pozostaną surowe w środku, co może spowodować zatrucie.

Z kolei grzyby do duszenia gotują się we własnym soku i można w taki sposób przygotować niemalże każdy rodzaj. Warto mieć na uwadze, że twarde grzyby w trakcie gotowania wymagają niewielkich ilości wody, a do tego czas ich przygotowania wydłuża się.

Oprócz tego grzyby można suszyć, solić marynować, mrozić oraz kisić.