Wołowina wagyu – właściwości japońskiej wołowiny

Wołowina wagyu – właściwości japońskiej wołowiny

Wołowina z pewnością jest jednym z najszlachetniejszych i najbardziej smacznych mięs. Co prawda wielu dietetyków wskazuje na to, że spożywanie czerwonego mięsa w zbyt dużej ilości nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie, jednak nie oznacza to, że musimy odmawiać sobie za każdym razem przepysznego steku z wołowiny. Niemniej jednak ostatnimi czasy mięso to nie jest już tak częstym gościem na naszych stołach. Warto jednak ten stan rzeczy odmienić i zapoznać się z japońską wołowiną wagyu. Jakie ma ona właściwości?

Skąd pochodzi wołowina wagyu?

W pierwszej kolejności warto wyjaśnić sobie samo słowo „wagyu”, które przetłumaczone z języka japońskiego oznacza po prostu bydło japońskie. Co więcej odnosi się ono do kilku ras bydła mięsnego. Niemniej jednak z bydłem wagyu związana jest niezwykle ciekawa historia, gdyż pochodzi ono z roku 1976, wówczas to obowiązywał całkowity zakaz eksportu krów. Obecnie bydło tej rasy hoduje się w wielu innych krajach Europy, więc przestało być ono domeną Japończyków. Wskazuje się jednak na to, że wołowina wagyu jest jednym z najbardziej smakowitych i pożywnych rodzajów mięs, a stek wagyu obecnie jest naczelnym daniem w wielu restauracjach i skutecznie podbija podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Cechy charakterystyczne wołowiny wagyu

Wołowina wagyu zyskała sobie sławę na całym świecie i zgodnie okrzyknięto ją mianem najbardziej luksusowego mięsa na świecie. Co jednak wyróżnia wołowinę wagyu na tle innych mięs? Otóż przede wszystkim wskazuje się na jej ogromną kruchość i pewnego rodzaju marmurkowatość tłuszczu śródmięśniowego. Wynika to przede wszystkim ze specjalnego tuczu zwierząt. Co więcej sama warstwa tłuszczu podskórnego u tego typu bydła jest niezwykle cienka. Odpowiada za to przede wszystkim specjalnie dobrany sposób żywienia tego typu krów. i sam system chowania zwierząt. Ich dieta składa się głównie z buraków pastewnych z dodatkiem ziemniaków, przygotowanych pasz zbożowych, które wzbogacone są piwem lub sake. Warto również wspomnieć, że bydło to nie ma zbyt dużo ruchu, gdyż całe życie spędza na uwięzi. Krowy poddawane są również regularnym masażom, co dodatkowo zmiękcza i rozluźnia mięso. W tym momencie warto wspomnieć, że wskazuje się na to, iż najlepsze mięso pochodzi od krów, które hodowane są przez około 2-3 lata, a także, które są regularnie szczotkowane z dodatkiem wina ryżowego lub piwa. Wszystko to wpływa przede wszystkim na niezwykle wysoką jakość mięsa, a sam ubój odbywa się w warunkach humanitarnych.

Jakie są właściwości zdrowotne i odżywcze wołowiny wagyu?

Wołowina wagyu jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych. Składa się ona bowiem z 13% białka, a także 40% tłuszczu i około 47% wody. Japońska czarna wołowina dodatkowo zawiera w sobie wszystkie aminokwasy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a samo wchłanianie się białka wynosi około 97%. Kolejno należy podkreślić, że mięso to bogate jest w ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 , które również odgrywają w naszym organizmie ogromnie ważną rolę. Jest to więc niezwykle korzystny układ substancji odżywczych, które skutecznie przyczynią się do zapobiegania miażdżycy, a także innych chorób układu krążenia. Stek wagyu jest również często zalecany osobom, które przebywają na diecie niskocholesterolowej. Japońska wołowina wykazuje również silne właściwości antyoksydacyjne i poleca się ją spożywać w przypadku anemii. Ze względu na dużą ilość białka, korzyści z niej mogą czerpać również osoby, które uprawiają różne sporty i są aktywne fizycznie. Nie sposób zapomnieć o tym, że wołowina ta jest również świetnym źródłem minerałów, a w szczególności żelazo, cynk i fosfor oraz różnorodne witaminy. Co więcej, nie ma żadnych przeciwskazań, które wykluczałyby możliwość jej spożywania.

Wołowina wagyu jest jednym z najzdrowszych mięs, które obecnie stało się niezwykle popularne na całym świecie. Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Warto więc włączyć stek wagyu do swojego jadłospisu i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.