Jaka folia nadaje się do kontaktu z żywnością?
Folia do żywności to najpopularniejszy sposób zabezpieczenia produktów spożywczych przed wpływem czynników zewnętrznych. Czy to domowe kanapki, czy dania cateringowe lub produkty na wagę pakowane są w arkusze folii lub woreczki z tworzyw sztucznych. Czy jednak każdy ich rodzaj nadaje się do kontaktu z żywnością? Przedstawiamy kryteria, jakie powinny spełniać foliowe opakowania do produktów spożywczych.
Czym powinna się charakteryzować folia do żywności?
Podstawową cechą, na jaką należy zwrócić uwagę przy wyborze folii do żywności, jest bezpieczeństwo. Tworzywo nie może zawierać toksycznych substancji ani wchodzić w reakcje ze składnikami produktów spożywczych. Powinno również być bezwonne, aby nie wpływać na aromat potraw. Do żywności nie mogą też przechodzić cząsteczki materiałów, z których zostały wykonane folie czy woreczki. Opakowania, które mają bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, muszą być opatrzone odpowiednimi atestami.
Folia do żywności musi też być wytrzymała, gdyż podczas transportu produktów spożywczych mogą być one narażone na uszkodzenia. Istotnym czynnikiem jest też odporność folii na wysokie i niskie temperatury. Do zamrażania produktów doskonale sprawdza się rozciągliwa i wytrzymała folia polietylenowa. Tworzywa sztuczne w większości przypadków nie są odporne na wysokie temperatury, w związku z czym do pieczenia lub przechowywania gorących produktów zazwyczaj wybierana jest folia aluminiowa.
Jak wybrać foliowe opakowania do produktów spożywczych?
Zdaniem ekspertów ze sklepu Capital Packaging, przy wyborze opakowań do żywności należy wziąć pod uwagę przede wszystkim rodzaj pakowanego produktu. Dania cateringowe, wyroby sprzedawane na wagę, czy też zamarynowane artykuły najlepiej owinąć w przezroczystą folię spożywczą. Daje ona możliwość kontroli wizualnej produktów, a przy tym doskonale zabezpiecza przed wysychaniem oraz drobnoustrojami. Z kolei woreczki HDPE sprawdzą się do pakowania warzyw, owoców czy też wyrobów cukierniczych i piekarskich.
Przy transporcie większej ilości produktów spożywczych powszechnie stosowane są plastikowe skrzynki. Korzystają z nich dystrybutorzy mięs, ale również wyrobów cukierniczych oraz owoców. Popularne skrzynki E2 są przeznaczone do wielokrotnego użytku, należy więc zastosować dodatkowe zabezpieczenie. Warto postawić na specjalne worki do wykładania skrzynek EURO, które wykonane są z grubej folii, spełniającej wszelkie kryteria bezpieczeństwa. Zastosowanie jednorazowej wyściółki z tworzywa sztucznego zapewnia maksymalną higienę.