Spirulina – czym jest i jakie ma właściwości?
Suplementy, żywność oraz kosmetyki ze spiruliną zyskują coraz większe grono zwolenników. Z czego wynika ich popularność? Czym jest spirulina i w jaki sposób wpływa na ludzki organizm? Co należy wiedzieć o jej zastosowaniu?
Co to jest spirulina?
Spirulina to handlowa nazwa sinic z rzędu Oscillatoriales. Algi mają charakterystyczny zielono-niebieski kolor. Zawierają bardzo dużo białka (zawartość tego składnika w suchej masie wynosi 70%) i niezbędnych aminokwasów. Z tego powodu spirulina jest zalecana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jako wysokobiałkowa alternatywa dla mięsa pomaga uniknąć niedoborów składników odżywczych.
Alga zawiera ponadto cynk, żelazo, miedź, mangan, selen, witaminy z grupy B, bioflawonoidy, a także witaminy A, C, D, E oraz K. W produkcie obecne są ponadto oczyszczająca i przeciwzapalna fikocyjanina, przeciwbólowy i przeciwbakteryjny kwas linolenowy oraz kwas linolowy działający przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, redukujący tkankę tłuszczową, zwiększający wrażliwość na insulinę oraz wzmacniający układ odpornościowy. Ze względu na zawartość wszystkich wspomnianych substancji oraz ich prozdrowotne właściwości, spirulinę zalicza się do superfoods i sprzedaje najczęściej w formie tabletek lub proszku.
Prozdrowotne właściwości spiruliny
Suplementy ze spiruliną wspierają odporność, pobudzając pracę różnych typów komórek układu immunologicznego. Ułatwiają wytwarzanie interferonu i przeciwciał. Wspierają aktywność komórek NK oraz redukują replikację wielu wirusów (również wirusa grypy). Związki obecne w spirulinie mają także działanie przeciwzapalne. Hamują wypływ cytokin z komórek tucznych, a także przeciwdziałają degeneracji tkanek.
Zielono-niebieska alga zawiera fenyloalaninę, która zmniejsza apetyt. Dzięki tej właściwości spirulina wspiera odchudzanie oraz utratę tkanki tłuszczowej. W aldze znajduje się również błonnik ograniczający wchłanianie się tłuszczów i cukrów poprzez pokrycie ścian jelit śluzową warstwą. Spirulina pomaga także regulować poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
W omawianych algach obecne są silne przeciwutleniacze. Związki te zwalczają wolne rodniki i neutralizują ich szkodliwe działanie. Dzięki przeciwutleniaczom algi mogą hamować wzrastanie komórek rakowych i powstawanie naczyń w obszarze nowotworu. Choć spożywanie spiruliny ma szansę ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworu, nie powinno zastępować konwencjonalnej terapii chorób nowotworowych.
Co ważne, alga pomaga obniżyć ciśnienie krwi dzięki fikocyjaninie. Wystarczy przyjmować 3,5-4,5 gramów spiruliny na dzień, by skorzystać z tego działania. Poprzez obniżanie ciśnienia oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych algi pomagają zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia.
Jak stosować spirulinę, by wykorzystać jej właściwości?
Preparaty ze spiruliną zaleca się przede wszystkim weganom, wegetarianom, sportowcom, a także osobom, które intensywnie pracują fizycznie i umysłowo. Mogą po nie sięgać również osoby chcące wzmocnić odporność, wesprzeć układ krążenia i zredukować masę ciała. Suplementy ze spiruliną mają postać tabletek lub proszku. Przyjmuje się je zgodnie z zaleceniami producenta. Algi można wykorzystać też w kuchni, dodając je do przygotowywanych koktajli, deserów czy batonów energetycznych. Co więcej, spirulina będzie cennym składnikiem domowych maseczek, kremów czy samodzielnie przygotowanych naturalnych mydeł.
Spirulina jest znakomitym źródłem białka i innych składników odżywczych. Wspiera zdrowie poprzez wzmacnianie odporności i układu krążenia, neutralizowanie wolnych rodników czy pomagając uregulować poziom glukozy we krwi. Warto sięgać po suplementy i kosmetyki ze spiruliną, jak również używać jej w kuchni, przygotowując zdrowe koktajle i desery pozwalające skorzystać z właściwości zielonych alg.